İletişim
- Fevzi Çakmak Mah. Hüdai Cad. No. 24/1 Karatay/ KONYA
- +90 332 502 18 08
- info@eskonmakina.com.tr
- Çalışma Saatlerimiz: H. içi : 08:00 - 17:30
Sıcak sulu ısıtma sistemlerinde, ısıtılacak uygun bir yere yerleştirilen ısıtıcı yüzeyi geniş cihazdır. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan kaloriferli, sıcak sulu ısıtma sistemlerinde, kazan dairesinde ısınan sıcak su; daha çok pencere önlerindeki radyatörlere üstten girerek alttan dönüş yapar ve dönüş kolon boruları ile tekrar kazan dâiresine gelir. Dönen su sıcaklığı, giden sıcak suya göre ortalama 20°C daha azdır.
En düşük ortam koşullarına göre Max.90°C sıcaklıkta su radyatöre girer ve 70°C’de radyatörden çıkar. Bu sebeple radyatörlerin üst kısmı alttan daha fazla sıcaktır. Çünkü, radyatöre üstten giren sıcak su, alta inene kadar sıcaklığı azalmakta, ısısını odanın havasına vermektedir.
Isıtılacak ortamın konfor sıcaklığı ve ısı kaybına göre dilim sayısı değişik gösterebilmektedir. 30, 50, 100 cm boylarında çok değişik tip radyatörler vardır.
Radyatörlerin câzip görünüşlü ve daha yüksek ısı verimli olabilmesi için, alüminyum pres dökümlü kanatlı radyatörlerle, panel tip çelik radyatörler bulunmaktadır.
VRF; değişken debili soğutucu akışkan klima sistemi olarak Türkçe’ ye çevrilir.DSD ; Değişken Soğutucu akışkan debili klima sistemini ifade eder . VRF, VRV ve DSD iklimlendirme sistemleri aynı teknolojik sistemler olup ayrı markalar tarafından söyleniş biçimleri degişmektedir.
VRF , VRV , DSD iklimlendirme sistemlerinde havayı işleyen iç ünite belli bir sayıya kadar (64 iç ünite) modüler bir dış üniteye bağlanabilir.Bu arada iç ünitelerin modelleri duvar, kaset, kanallı, tavan tipi olması hiç farketmez.
İklimlendirme ihtiyacının olduğu ve yük ihtiyacının sürekli değiştiği otel, hastane, ofis, restaurant , mağaza, tiyatro, sinema gibi birbirinden bağımsız yapılarda kullanılabilmektedir.
Değişken Debili Klima İle Isıtma Sistemleri ; bir dış ünite ile, iç ünitede bulunan TXV ( Termostatik genleşme vanası) yada (AEV)Automatic genleşme vanası yardımıyla birden fazla iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiğiiklimlendirme sistemleridir.
Soğutucu gaz cinsi ne olursa olsun , ihtiyaç duyulan iç üniteye sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanır.
Sıcak hava apareyi başlıca avantajları; ekonomik olması, yüksek ısıtma kapasitelerine oranla kapladığı hacimlerin küçük olması ve kullanıcı dostu olmasıdır. Bina içerisindeki kalorifer tesisatından çekeceğiniz su, işletmenizdeki sıcak su veya buhar kazanından elde edilen buharı kullanılarak pratik bir şekilde en ekonomik ısıtma yöntemi.
Fabrika, atölye, spor salonu, depo, garaj, hangar, tamirhane, süpermarket gibi büyük hacme sahip ve ses kriterinin çok önemli olmadığı mekanların ısıtılmasında kullanılır.
Sıcak hava apareyi ısı gücü, ısıtıcı akışkan ile bataryadan geçen hava arasındaki fark ve hava hızına bağlı. Hava hızı ve sıcaklık farkı ne kadar yüksekse cihazın ısı gücü de o kadar yüksek olmaktadır.
Fanlı sıcak hava apareyi tiplerinde 90/70 °C sıcak su ile 35000 kcal/h ve radyal fanlı sıcak hava apareyi tiplerinde yine 90/70 °C sıcak su ile 48000 kcal/h güce kadar ulaşabilir.
Fan Coil sistemleri, kapalı devre bir sistem içerisinde dolaştırılan suyun (sıcak/soğuk) sistemdeki bileşenlerin içinden geçirilmesi ve ortamdaki fan vasıtasıyla havanın önce sisteme alınıp ihtiyaca göre ısıtma/soğutma işlemi yapılarak tekrar ortama verilmesiyle binadaki ısıtma ve sogutmanın gerçekleştirilmesidir.
Özellikle hastane, otel, AVM, iş merkezleri gibi ticari binalarda kullanılan fan-coil sistemleri iki tip olarak çalışır. 2 borulu ve 4 borulu olarak adlandırılan bu sistemler kullanıcıların konforunu ve enerji tasarrufunu doğrudan etkiler.
Fan-coil cihazları yazın soğutma, kışın da ısıtma yapılır. Ortamda hava hareketi sağlanır. Ortam havası filtrelenerek ve seçime göre dış hava ile karıştırılarak hava kalitesi iyileştirilir.
Mimari seçim ve uygulama çeşitliliğine cevap vermek üzere fan-coil çeşitleri; kasetli veya kasetsiz, döşeme veya gizli tavan tipi, basınçlı tip, yüksek duvar tipi veya kasetli dört yöne üflemeli tipte seçilebilirler.
Döşeme üzerindeki şap içine belli aralıklarla döşenen borulardan sıcak su geçirilerek yapılan ısıtma şekline yerden ısıtma denir. Bazı özel uygulamalarda boru yerine, elektrikli ısıtıcı kablo ve levhalar kullanılarak yapılan ısıtma yöntemidir. Diğer ısıtma sistemlerinden farklı olarak, yerden ısıtma tesisatında ısı, mahale büyük oranda (%60 ve üstü) ışıma ile yayılır. Bundan dolayı düşük mahal sıcaklıklarında bile konforlu ısınma sağlanmış olur.
Yerden ısıtma toz yapmaz yerden ısıtma mite böceklerinin yaşamasını desteklemez sağlıklıdır.Çünkü; Hesap edilerek bulunmuş, aslına uygun gerçek ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda üniform ve insan anatomisine uygun bir yaşama ortamı yaratır.
Diğer ısıtma sistemlerinden farklı olarak, yerden ısıtma tesisatında ısı, mahale büyük oranda (%60 ve üstü) ışıma ile yayılır.
Radyatörlü sistemlere göre ömrü daha uzundur. Yerden ısıtma sistemlerinde Pe-x borular kullanıldığı için çalışma sıcaklığına ve basıncına bağlı olarak ömürleri en az 50 yıldır. Radyatörler metal malzemeden yapıldığı için korozyona karşı ömürleri daha kısadır.
Konvektör İle Isıtma Kapanlı mekanlarda ısınma ihtiyacını karşılayan ısıtıcılar, ortamdaki havayı konveksiyon prensibi ile ısıtan cihazlardır. Gövdenin alt tarafında bulunan kanallarda olan soğuk hava, cihazda bulunan rezistansın ısınan kanatları arasından geçerek ön tarafta bulunan yüzey üzerindeki hava kanallarına ısınarak yükselir ve sıcak hava ortaya çıkar. Bu şekilde konvektör ısıtıcılar hava, doğal ısı dolaşımı yaparak bulunduğu ortamın hızla ısınmasını sağlar.
Konvektör İle Isıtma sistemlerini Yazlık ve kışlık evlerde, apartman dairelerinde, çocuk odası, yatak odası gibi tek bir odada, ofis, otel, pansiyon, lokanta, kafe, yat, tekne gibi pek çok alanda konforlu ısınma sağlamak için kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Konvektör ısıtıcıların çalışma prensibi, sıcak havayı yaymak için herhangi bir ek maddeye ihtiyaç duymazlar. Bu mekanizmalar her ne kadar odanın hızlı ısınmasına olanak sağlasa da, ortamdan kalkan tozu sınırlayan doğal hava akışının etkisiz kalmasına da sebep olur.
Doğal hava akışı alandaki tozun havalanmasına sebep olurken, cihazdaki içerisinde soğuk rezistans, tozun yanmasına engel olur. Fanlı modelli konvektörler hariç diger modeller sessiz çalışmaktadır.
Radyant sistem ile ısıtma Geleneksel ısıtma yöntemleri olan konvansiyonel ısıtıcılardan farklı olarak hava molekülleri yerine doğrudan maddeyi ısıttır. Yüksek tavanlı ve açık alanlarda konvansiyonel ısıtma yapmaktadır. Yatırım maliyetinin yanı sıra yüksek işletme maliyetleri çıkmasına sebep olur. Radyant sistem ile ısıtma Temel çalıma prensibi güneşe benzeyen radyant ısıtıcılar; ısıtılması istenmeyen alanları ısının hava yolu ile taşınma yöntemi ile ısıtmaz ışınım yolu ile doğrudan ısıtılmak istenen bölgeyi ısıtır.
Radyant ısıtıcılar infrared ısıtıcı olarak da adlandırılır. Geçmiş yıllarda kendine endüstriyel işletmelerde yer bulan radyant ısıtma sektörü son 20 yıldır cafe, restoran, spor salonu, ibadethane, mağaza ve showroom gibi açık, yarı açık veya yüksek tavanlı ısıtılması zor ve yüksek maliyetli olan birçok alanda kendine yer bulmaktadır.
Radyant sistem ile ısıtma , Yakıcı haznenin içerisinde yanan gaz vakumlu fan yardımı ile özel kuvars kaplı borular içerisinde ısısını boruya bırakarak ilerler. Borudan yayılan ısı üzerinde bulunan reflektör yardımı ile yansıyarak zemine iletilir.
Kapalı alan ve yalıtımı yüksek alanlarda ısınan madde moleküllerinin havayı ısıtmasından kaynaklı alanın tamamına ısı yayılır.
Klima santrali ile ısıtma sisteminin çalışma prensibi ısıtma işlemi uygulanacak olan mekanda ortamdaki havayı içine almak için aspiratör kullanımından ve havayı geri vermek için ise vantilatör kullanımından oluşmaktadır. Isı geri kazanımlı klima santralleri büyük oranda enerjiden tasarruf eder.
Klima santrali ile ısıtma sistemleri egzoz havası ile temiz hava fiziki olarak birbirine karışmadan ısı geri kazanım hücresinde birbirlerine enerjilerini vererek havayı koşullandırmaktadır.
İki tip geri ısı kazanımı çeşitleri vardır. Bunlar Havadan havaya ve havadan suya ile ısıtma sistemleridir.Klima santrali ile ısıtma ile havadan havaya ısı geri kazanım sistemlerinde ise egzozdaki havanın enerjisi taze havaya geçmesi işlemi, ısı dönüştürücüler alüminyum profil levhalar kullanarak yapılmaktadır.
Sudan havaya ısı geri kazanım sistemlerinde, taze havanın girdiği tarafta ve egzoz tarafında olarak iki adet batarya bulunmaktadır. Su sirkülasyonu pompası yardımı ile iki batarya kapalı alanda devre olarak birbiri arasında çalışır.