Too Little! Receiving $100 / Hr Consulting. Start Today
  • Çalışma Saatlerimiz: H. içi : 08:30 - 18:00 Crtesi: 08:30 - 13:00
  • +90 332 502 18 08

İletişim

  • Fevzi Çakmak Mah. Hüdai Cad. No. 24/1 Karatay/ KONYA
  • +90 332 502 18 08
  • info@eskonmakina.com.tr
  • Çalışma Saatlerimiz: H. içi : 08:00 - 17:30

Yangın Önleme ve Söndürme

Yangın Önleme ve Söndürme

Sprink İle Yağmurlama Sistemi

Sprinkler (yağmurlama) sisteminin amacı; yangına erken tepki verilmesinin sağlanması ve yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi için belirli bir süre içerisinde tasarım alanı üzerine belirlenen miktarda suyun boşaltılmasıdır. Sprinkler sisteminin en önemli elemanı sprinkler başlıklarıdır. Sprinkler başlıklarını kabaca metal su yansıtıcısı, sıcaklığa duyarlı metal veya içi uygun sıvı dolu cam tüp ve tüm bu elemanları taşıyan metal bir bölümden oluşur.

Farklı çeşitleri bulunan sprikler yanıcı madde, raf düzeni olup olmadığı, donma riski olup olmaması, risk grubu ve buna bağlı olarak ayarlanan debi, deprem bölgesinde olup olmadığı gibi detaylar dikkate alınarak hazırlanır. Bu doğrultuda nozul modeli seçilir ve nozulun patlama ısısı belirlenir.

Özellikle otellerde yaygın olarak kullanılır. Sulu söndürme sistemleri (sprinkler sistemi) değişik tiplerde bulunmaktadır.

Hastane,oteller, kütüphaneler, restoranlar, okullar, ofisler, otoparklar, tesisat odaları, sinema ve tiyatrolar, alışveriş merkezleri gibi yerlerde kullanılmaktadır.

Köpüklü Söndürme Sistemleri

Köpüklü söndürme sistemleri, özellikle yayılma riski olan sıvı yangınlarında kullanılır. Pompalanan su sabit ya da değişken aralıklı bir oranlayıcı yardımıyla köpük konsantresi ile karışır. Sonrasında köpük jenaratörü, nozul veya monitörler içerisinde yüksek basınçta have ile karışarak genleşir (bu genleşme miktarı köpüğün ve boşaltma ağzının cinsine göre değişir.) ve bu boşaltma ekipmanından yangın mahaline gönderilir.

Sentetik bazlı, protein bazlı, film oluşturucu ve alkole dayanıklı gibi çeşitleri bulunan “köpük” bazlı söndürme sistemleri; daha çok yakıt ve yanıcı sıvı yangınlarının söndürülmesinde kullanılmaktadır.

Kullanım alanları; İlaç, gıda, lastik, baskı, akaryakıt üretim ve depolama tesisleri, yanıcı – parlayıcı kimyasal madde üretim tesisleri ve depoları, uçak ve helikopter hangarları, akaryakıt dolum istasyonları, deniz sektörü kargo tankları ve kimyasal madde tankları, tersanelerde iskele ve marinalar, rafineriler, savunma sanayi açık-kapalı depolar ve dolum istasyonları,orman yangınları

Gazlı Söndürme Sistemleri

Yangının oluşabilmesi için yanıcı maddelerin belirli bir sıcaklığa ulaşabilmesi ve ortamda yeterli miktarda oksijen miktarının bulunması gerekmektedir. Temiz bir ortamdaki havada % 20,9 oranında oksijen vardır. Yanma olayının gerçekleşmesi için bu oranın ‘nın altına düşmemesi gerekir. Oksijen oranının ‘nın altına inmesiyle yanma reaksiyonu yavaş yavaş sönmeye yüz tutar. Oksijen oranının ‘ün altına düşmesi halinde yanma sonlanır.

Ekipmanlarınızın korunmasında veya çalışma devamlılığının sağlanması gereken hacimlerde etkin şekilde kullanılan sistemlerin başında gelmektedir. Bilgi işlem odaları, kontrol merkezleri, data ve endüstriyel odalar, santraller, enerji üretim merkezleri vb. hacimlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gazlı söndürme sistemleri, hem ortamın sıcaklığını düşürerek hem de ortamdaki oksijen miktarını yanma sınırının altına indirerek yangını söndürmektedir.

Uygulandıkları mahallere zarar vermedikleri esnek kullanım seçenekleri sundukları ve mahallerde bulunan donanımların kullanımlarının söndürme işleminin akabinde sağlayabildikleri için yaygın kullanım alanları bulunmaktadır.

Hidrant ve Tesisatı

Bir bölgenin yangın riski dikkate alınarak cadde ve sokaklarda veya büyük işyeri ve topluma açık binaların dış kısımlarına kurulur. İçinde basınçlı su bulunmakta olup hortum takılarak yangına müdahale ve araçlara su temini amacıyla kullanılan tesisatlardır. Yangının, tesislerin özelliklerine bağlı olarak gelişme gösterdiği bir gerçeksede, esas olan yangına anında müdahale etme süresidir. Yer üstü yangın hidrantları buna imkan verir.

Hidrant hatlarının baglantıları şehir suyu şebekesinden veya büyük işletmelerde yangın pompasından beslenir.Yangın esnasında itfaiye araçlarının kolaylıkla ulaşabilecegi ve baglantı yapabilecegi noktalara konulmalıdır.

Yangının, tesislerin özelliklerine bağlı olarak gelişme gösterdiği bir gerçeksede, esas olan yangına anında müdahale etme süresidir. Yer üstü yangın hidrantları buna imkan verir

Yer üysyü yangın hidrantları; Fabrikalarda, depolarda, endüstriyel tesislerde, bina çevrelerinde, yangına hassas ormanlık arazilerde ve şehir yerleşim bölgelerinde, Şehir ve kasabalarda yangına direkt müdahale imkanının yanısıra itfaiyenin su temininde, fabrikalar, depolar, binalar ve endüstriyel tesislerde yangına müdahale için kullanırlar.

Dolaplı Sistem Yangın
Tesisatı

Yangın dolap sistemi, pompa istasyonundan gelen basınçlı suyun yangın dolabının içinde bulunan hortumun ucundaki kadar gelmesi ile oluşan yangın tesisatı sistemidir. Tesisatın amacı, bina içinde yangın ile mücadelede güvenilir ve yeterli suyun sağlanmasıdır. Yangın dolapları, her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki mesade 30 m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenmektedir. Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışlarına ve merdiven sahanlığının yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilir.

Hortumların saklandığı dolabın ve kabinlerin gerekli cihazların kullanıma izin verecek şekilde döşenmedilir. Sistemin sadece yangın sırasında herhangi bir zorluk çıkmaması için uygun şekilde olması ve sadece yangın sırasında kullanılması gerekmektedir.

Yangın Hava Tahliye ve
Ventilasyon Sistemleri

Yangın anında, yapı veya tesiste duman ve ısının bloke edilip istediğimiz bölümde kalması veya atmosfere atılması için kullanılan yapı elemanları ve sistemlerin amacı; yangını aktif sistemlerdeki gibi söndürmek değil bloke etmek, kontrol altına almak ve algılama ve söndürme sistemlerinin aktif hale gelmesini saglamaktır. Yüksek tavanlı her türlü yapıda veya aynı anda pek çok kişinin bulunduğu metro istasyonları gibi kamuya açık tesislerde, otel, üniversite, hastane gibi uzun koridorlu yapılarda,büyük alışveriş ve ticaret merkezlerinde, endüstriyel tesislerde, tercih edilmektedir.

Yangın duvarları, perdeleri ve kapıları, geniş ölçekte yangın durdurucu, küçük ölçekte duman ve ısıyı bloke etme görevini üstlenir. Yangın ventilasyon kapakları sayesinde duman ve ısı yapının dışına atılır , bu sayede yangın savunması kısa sürede en az hasar ve kayıp elde edilir.

Yangın söndürme çözümleri

Yangın Söndürme Çözümleri, yangınların öncelikle oluşmalarını ve sonrasında yangının büyümesini engellemek amacını taşımaktadırlar. Yangın söndürme çözümleri ile büyük alana sahip olan fabrika, atöyle, okul, stadyum, depo ve büyük plaza binaları gibi alanlara uygulanması ile sizin güvenliğinizi sağlamaktayız.

Yangın söndürme çözümleri ile büyük alana sahip olan fabrika, atöyle, okul, stadyum, depo ve büyük plaza binaları gibi alanlara uygulanması ile sizin güvenliğinizi sağlamaktayız.